@tomek1491
Poniekąd masz rację. Chłodnica musi pracować w przeciwprądzie. Ale pisanie, że jest się ekspertem to chyba lekka przesada

Stosowanie kolumny rektyfikacyjnej zwanej przez was deflegmatorem nie wyklucza robienia alkoholi smakowych, a tym bardziej lichego bimbru. Kwestia doboru wypełnienia kolumny i szybkości gotowania wsadu. Co więcej możliwe jest otrzymywanie alkoholi typu finlandia porzeczkowa itp.
Odradzam stosowanie wężyków z tworzywa. Nawet jeśli jest to silikon. Mamy tu do czynienia z gorącymi oparami alkoholu, który może (nie musi) uwalniać szkodliwe substancje.
Polecam zainteresować się sprzętem typu aabratek projektu jednego z forumowiczów o bimbrze. Domorosłe konstrukcje cudaków z allegro którzy bladego pojęcia nie mają o procesie destylacji i rektyfikacji oraz zjawiskach zachodzących w kolumnie radzę omijać szerokim łukiem. (Nawet w konstrukcji z wątku to widać - analogowy termometr, którego dokładność z góry go dyskwalifikuje).
Aha i kolumnę proponuję robić z rury 2,5" - 76,10mm pozwoli to na przyspieszenie procesu.
A ustawa faktycznie zabrania pędzenia.