@socjalmmv
Może i Ziemia ma 4.5mld lat, ale ludzka cywilizacja liczy o wiele mniej, a monoteistyczne wierzenia pokrewne do judaizmu mają prawdopodobnie swoje korzenie jeszcze w Egipcie. I nie, ludzie w tamtych czasach nie byli głupi bo wymyślili wszystko to na czym dzisiaj opieramy podstawy naszej cywilizacji i nauki.
Nigdzie nie broniłem religii więc stwierdzenie, że "sensu nie ma Twoja religia" jest z twojej strony pustym argumentem, kolejnym... I wiesz co? To świadczy o twojej głupocie, kwestie religijne mam najzwyczajniej w świecie w głębokim poważaniu, szanuje jedynie łacińską cywilizację i dorobek kulturalny. Ty od razu jedziesz do na mnie jak robią to "pseudoateiści", krytykujesz kwestie religijne i odnosisz się w nich do mnie, a ja tymczasem mam do nich neutralny stosunek co podkreśliłem już w poprzednim poście... Dyskusja na temat istnienia Boga mnie nie interesuje w ogóle bo nie ma o czym dyskutować, a już na pewno nie z kimś takim jak ty. Tak na marginesie, ty wszędzie widzisz katoli?
Swoją drogą, jednym z podstawowych praw zawartych w Biblii jest tzw. wolna wola więc nikt nikogo nie zmusza do tego żeby chodził do kościoła. Każdy wierzy, bądź nie, w co chce i jak chce.
Powtórze, jesteś głupi bo nawet nie masz jasnych pytań w tych swoich postach więc na co mam odpowiadać?
Cytat:
. Nigdy nie uwierzę że istnieją jakieś siły nadprzyrodzone i mam chodzić do kościółka na starość tylko po to że boję się że pójdę do piekła? A dlaczego ludzie na starość boją się śmierci? Odpowiedź jest prosta, ponieważ religia ich do tego zmusza co jak dla mnie jest chore.
To mają być te twoje pytania? Pierwsze nie ma żadnego sensu, nawet nie wiadomo czym jest bo na pytanie to tylko połowicznie wygląda, na drugie sam sobie odpowiedziałeś jakimś bezsensownym bełkotem. Do czego ta religia kogoś zmusza? A jak zmusza to w jaki sposób? Brednie "myśliciela" od siedmiu boleści, na kiblu miewam czasami myśli mające więcej sensu niż te twoje wypowiedzi.