Tradyt napisał/a:
tds1974 wynika z tego, że nawet nie znasz historii naszego kraju pało. Bitwa po Wiedniem mówi Ci to coś ?cCapate dostali ostro po dupie.Polska husaria , bitwa pod Grunwaldem , bitwa pod Moskwą .Kiedyś byliśmy potęga, wiem wiem teraz w gimbazie o tym nie uczą .
Głupiś. Nigdy nie byliśmy potęgą.
Bitwa pod Grunwaldem - czyli nie Polska, a połączone siły polskie i litewskie (złożone głównie z Polaków, Litwinów i Rusinów).Plus Hospodarstwo Mołdawskie, Księstwo Mazowieckie, Księstwo Płockie, Księstwo Bełskie, Podole i litewskie lenna na Rusi). Bitwa pod Wiedniem - czyli nie Polska a wojska polsko-austriacko-niemieckie. Bitwa pod Moskwą czyli wojska polsko-litewskie. Każdy z tych okresów był wyjątkowo wujowy dla Polski. W kraju świętujemy zwykle przegrane imprezy i to przegranym sprawom stawiamy pomniki.
Wiem, wiem, teraz tego w gimbazie nie uczą.
Polska to malutki kraj, leżący między Rosją, zachodnia Europą. Jesteśmy czasem drobniutkim elementem rozgrywkach większych nacji. Opinie sobie wyrobiliśmy na świecie po tych "zwycięskich i bohaterskich" bitwach - wybitną: złodzieje i pijaki. Tyle w temacie.