Cytat:
A w jaki sposób rap się wiąże z jazzem? Tak z ciekawości pytam
Na bardzo szybko do głowy przychodzi mi płyta O.S.T.R. Jazzurekcja z 2005 roku, której okową bitów jest właśnie jazz. Powiesz, że mało, zdecydowanie zbyt mało przykładów (tylko zakładam że tak powiesz) ale to 22 numery inspirowane jazzem. Rapu jest tak dużo, że po prostu nie można ogarnąć tego wszystkiego, jeden człowiek nie może przyjść i powiedzieć "Poznałem cały rap" nigdy nie znajdzie na to wystarczającej ilości czasu, prędzej umrze.
Ps. Co do instrumentów żywych w polskim rapie, dopiero raczkujemy. Jeszcze niedawno takie zabiegi postrzegane były źle w tym środowisku, ale zdecydowanie ruszamy do przodu, być może Polska już nie długo będzie miała swoją złotą erę rapu. Wiele legend amerykańskiej sceny uważa, że Polski rap już wyprzedził francuski, co jeszcze niedawno było nie do pomyślenia.
Cytat:
rap czy tam hip hop jest robiony w większości tylko i wyłącznie dla kasy, przynajmniej o tych jest najgłośniej.
Semantyka, widzisz to co chcesz widzieć. Dla mnie najgłośniej jest o tych, którzy robią rap za hajs, nie dla hajsu. Ale w pewnym stopniu masz rację, ostatnio zdecydowanie zbyt dużo wychodzi albumów 'młodych kotów' którzy nie zdobyli umiejętności w podziemiu jak Te-Tris czy VNM, którzy siedzieli tam po 8 lat zanim nagrali oficjalną płytę.