mks napisał/a:
Ciekawe czy czlowieka wierzacego w krasnoludki tez bys nazwal normalnym. (nie bylby debilem, po prostu wierzylby bo czul by taką potrzebę)
Dokładnie to samo pytania zawsze zadaję osobie, która twierdzi, że wiara w boga to rzecz normalna ale każde zainteresowanie np. bioenergoterapią to już zabobon i powinno się za to palić na stosie. Ja bym osoby wierzącej w krasnoludki na pewno nie potępiał za samą wiarę. Ludzie niech se wierzą w co chcą, dopóki nie zaczynają ta swoją wiarą działać na korzyść społeczeństwa w ogóle mi to nie przeszkadza.
@rados90, podobnie kościół nie uznał reszty ewangelii, np. wg Judasza, która mówi o tym, że Jezus kazał Judaszowi wydać się rzymianom. W ogóle wg moich informacji własną ewangelię napisał każdy z 12 apostołów a klecha spisujący wszystkie listy, ewangelie apokalipsy i inne 'dokumenty' do pisma świętego, po ustaleniu z innymi klechami, po prostu wydupczył te, które mogłoby wprowadzić wątpliwości. Mimo to pismo święte i tak jest pełne zaprzeczeń.
@2pac2, też jestem zdania, że bóg nie istnieje i że cała religia chrześcijańska została wymyślona przez 'rząd' rzymski. W czasach gdy działy się te wszystkie cuda, Cesarstwo Rzymskie przechodziło kryzys. Ludzie zaczynali się buntować, płonęły miasta. Coś musieli z tym zrobić, musieli ludzi zmanipulować. I zrobili to na tyle dobrze, że w takich zacofanych krajach jak nasz ciągle się ludźmi manipuluje na tej zasadzie.
A wiecie co jest w tym wszystkim najlepsze? Że większość ateistów wie o religii więcej niż większość katolików. Zapytajcie wśród swoich znajomych czy wiedzą coś na temat spisywania pisma świętego w jedną książkę i o wspomnianej już ewangelii wg. Judasza. Szczeny im opadną

.