Wiecie, że defibrylator został wymyślony przez lekarza właśnie po takich sytuacjach w las Vegas? Tam często ludzie, którzy dowiadywali się o wygranej dostawali ataku serca i umierali. Najwięksi naukowcy z USA pomyśleli, i wymyślili defibrylator, który ratowal tych "szczęśliwców" by mogli grać dalej w kasynie, i dalej przegrywać.
Trochę mijasz sie z prawdą, Były badania, nad tym, że w niektórych miejscach takich, takich jak kasyna (lub lotniska), istnieje wieksze prawdopodobieństwo wystąpienia u kogoś zawału serca. Te dane zainspirowały rozwój i wdrażanie AED, czyli automatycznych defibrylatorów, łatwych w obsłudze dla laików, w miejscach publicznych. Defibrylator jako taki wynaleziony był o wiele wcześniej.
podpis użytkownika
Wszystkie moje posty mają charakter czysto humorystyczny.Defibrylatora używamy nie tylko przy zab. rytmu serca, również przy NZK bez tętna, czyli przy linii izoelektrycznej
Generalnie używamy go i przy porażeniu prądem i u topielców - gdy nie ma tętna i oddechu.
Warunkiem jest sucha skóra, czyli wyciągamy typa z wody i osuszamy klatkę piersiową.
podpis użytkownika
Wszystkie moje posty mają charakter czysto humorystyczny.Czyli czy płaskiej linii jak na filmach też?
To już zgłupiałem, bo znajoma po pielęgniarstwie zawsze się śmieje z filmów, że płaska linia i defibrylują.
To lepiej do niej nie chodzić na zastrzyki?