bankers napisa艂/a:
Ten wozek chyba tyle nie wazy, a to przez to ze nie potrzebuje przeciwwagi az tak duzej, bo jak widac na zalaczoynm obrazku ma z przodu takie 2 n ogi, kt贸re nie pozwalaja na przechy艂 do przodu. Przynajmniej tak mi si臋 wydaje, 4 tony to wa偶y normalny w贸zek ktory ma przeciwwage z ty艂u.
To tak zwany w贸zek wysokiego sk艂adowania/boczny. Bateria mo偶e wa偶y膰 ton臋, bo maszt tego w贸zka nie podnosi si臋 tylko do g贸ry i "na siebie", ale r贸wnie偶 wysuwa do przodu, wi臋c 艂膮cznie mo偶e wa偶y膰 4 tony, ale to te偶 zale偶ne od wersji. Je艣li co艣 pi臋trujesz na najwy偶szej lokalizacji (paleta napoj贸w, beczki itp. to musi by膰 stabilny i nie polecie膰 na rega艂). Na ka偶dym wysokim sk艂adzie w karotce jest tabela, kt贸ra pomaga przemy艣le膰 w贸zkowemu czy dany asortyment da rad臋 wrzuci膰 na odpowiedni膮 wysoko艣膰, waga/wysoko艣膰 w metrach bez przechy艂u. K贸艂ka ma takie, 偶eby pom贸c w roz艂o偶eniu przeciwwagi i/oraz podebra膰 palet臋 z ziemi (wchodzi pomi臋dzy "w贸zek" bez wysuwania masztu do przodu, o ile jest to Eur贸wka). Reszt臋 wyja艣ni艂 kolega @DonVictorioVittutis, kt贸ry s膮dz膮c po fachowym rozeznaniu, jest albo BeHaPowcem, albo prowadzi/艂 taki sprz臋t.
Z innej beczki. 9 - 8 lat temu prowadzi艂em taki sprz臋t i kiedy艣 mi go艣膰 wyskoczy艂 zza rega艂u pod jedno z tych k贸艂 w贸zka. Zmia偶d偶one/p臋kni臋te 4 ko艣ci 艣r贸dstopia, 3 operacje, druty w palcach, rok zwolnienia. Gdybym w por臋 nie wcisn膮艂 op贸r hamulec bezpiecze艅stwa, kolega by艂by bez stopy. Komisja stwierdzi艂a bezsprzecznie jego win臋 w byciu tam gdzie nie trzeba, ale co zblad艂em i si臋 strachu najad艂em, to moje. S艂ycha膰 by艂o jak ko艣ci p臋kaj膮, Kolega poblad艂 w par臋 sekund i m贸wi "wody, podajcie mi wod臋", wi臋c si臋 rzuci艂em pod dystrybutor, nala艂em lodowatej, podbieg艂em i chlusna艂em mu na stop臋, kt贸ra wygl膮da艂a jak u s艂onia, a on z twarz膮 jak wiadro po wapnie m贸wi "ale do picia chcia艂em". Pozdrawiam Ci臋 Krzysiu!