Pami臋tacie jeszcze t臋 rasistowsk膮, ksenofobiczn膮 i nietolerancyjn膮 kresk贸wk臋?

Kresk贸wka to Drowntogether/ Przerysowani- Swego czasu lecia艂o na MTV. Przepraszam za jako艣膰, ale nie wiedzia艂em jak to pobra膰, a nie chcia艂o mi si臋 bawi膰 w przycinanie

sternitter i pin,
Jezus to posta膰 kt贸ra (czy istnia艂a lub tez nie) zajebi艣cie du偶o zmieni艂a w filozofii ludzi, to znaczy, to ona wp艂yn臋艂a na mentalno艣膰 ludzi przez ostatnie 2000 lat, w ten spos贸b 偶e nie zabijamy si臋 za byle g贸wno, jeste艣my bardziej wyrozumiali, przebaczamy (co wg Nietzschego uczyni艂o ludzi s艂abszymi) ale og贸lnie teraz popatrz na islam i arab贸w i pomy艣l sobie 偶e gdyby nie chrze艣cija艅stwo to mieliby艣my podobne wzorce,
my艣l臋 wiec 偶e to nieuczciwe 偶e ko艣ci贸艂 zrobi艂 na tej postaci biznes,
ale my艣l臋 te偶 偶e jeste艣cie beznadziejnie g艂upi skoro uwa偶acie si臋 za "wielkich o艣wieconych ateist贸w" a 偶eby to podkre艣la膰 musicie pisa膰 Jezus z ma艂ej litery![]()
Wed艂ug tego czego艣:
To co艣 z przypadku wygl膮da艂o jak 偶馃がd, pojawi艂a si臋 panna przestraszy艂a si臋 go, w celu wyp臋dzenia z niego "偶馃がdostwa" wrzuci艂a go do wody w celu chrztu, m贸wi膮c, 偶e Jezuz go nawr贸ci, a Jezus sam by艂 100% 偶馃がdem...
Nawi膮zuj膮c do tego 艣mieszy mnie i dziwi jak chrze艣cijanie/katole jak kolwiek ich nazwa膰 bulwersuj膮 si臋, 偶e Polsk膮 rz膮dz膮 偶馃がdzi,a sami modl膮 si臋 do, chrzcz膮 偶馃がdka i uznaj膮 go za zbawiciela. No ale c贸偶 niestety nie mam m贸zgu skonwertowanego (wprost: spranego) na chrze艣cija艅stwo, ba, na jakie kolwiek inne religie, bo to narz臋dzia do manipulacji lud藕mi ale podziwiam (sarkazm) wierz膮cych w jak膮 kolwiek religi臋.
Wtf, poj馃がo mi si臋 i napisa艂em "Jezuz" i w dodatku z wielkiej litery, w sumie pasowa艂oby jako taka wersja "no-respect" ale poprawi臋: jezus.
@up: tak to ju偶 jest, 偶e atei艣ci s膮 cz臋sto lepiej zorientowani w niuansach religii ni偶 ci, kt贸rzy j膮 wyznaj膮. W Polsce w og贸le trudno znale藕膰 katolika. U nas jest jaki艣 watykanizm, bo ludzie chodz膮 do ko艣cio艂a, ale samej Biblii nie znaj膮. Ba! Wielu ludzi zadeklarowa艂o si臋 jako niewierz膮cy po jej przeczytaniu.
@up
Jest np taki motyw w czasie mszy, 偶e klecha rozpoczyna "Moja wina, moja wina... etc" i ca艂e stado za nim powtrzarza to samo, chodzi o to wyznanie grzech贸w, a nawet nie zastanowili si臋 czy by艂y jakie艣 te grzechy itd. Po prostu 艣wiadoma manipulacja przez kleche, ofc to jeden z wielu takich motyw贸w, ale co zrobi膰.
Stary testament jest fundamentem judaizmu, chrze艣cija艅stwa i islamu, wi臋c sorry, ale co ty p馃がlisz o wy偶szo艣ci jednej religii nad drug膮??? A my艣lisz, 偶e na c馃がj si臋 zas艂onili "nowym testamentem"??? Gdyby go nie by艂o, to dalej by te pajace pali艂y czarownice, nabijali na pal innowierc贸w itd. itp.