Akurat to wina kierowcy samochodu. Nie upewni艂 si臋, 偶e nie jest wyprzedzany i skr臋ci艂 zaje偶d偶aj膮c drog臋 rowerzy艣cie. To 偶e sygnalizowa艂 manewr nie ma znaczenia - zajecha艂 drog臋 prawid艂owo wyprzedzaj膮cemu go rowerzy艣cie.
Akurat to wina kierowcy samochodu. Nie upewni艂 si臋, 偶e nie jest wyprzedzany i skr臋ci艂 zaje偶d偶aj膮c drog臋 rowerzy艣cie. To 偶e sygnalizowa艂 manewr nie ma znaczenia - zajecha艂 drog臋 prawid艂owo wyprzedzaj膮cemu go rowerzy艣cie.
to chyba prowokacja ? ... nie mo偶esz wyprzedza膰 praw膮 stron膮.
to chyba prowokacja ? ... nie mo偶esz wyprzedza膰 praw膮 stron膮.
Mo偶esz, ale tylko wtedy, gdy wyprzedzane pojazdy poruszaj膮 si臋 powoli, czyli gdy ledwo si臋 tocz膮 przez zakorkowane miasto i pod warunkiem, 偶e nie sygnalizuj膮 skr臋tu w prawo.
Art. 24
6. Kieruj膮cemu pojazdem wyprzedzanym zabrania si臋 w czasie wyprzedzania i bezpo艣rednio po nim zwi臋kszania pr臋dko艣ci. Kieruj膮cy pojazdem wolnobie偶nym, ci膮gnikiem rolniczym lub pojazdem bez silnika jest obowi膮zany zjecha膰 jak najbardziej na prawo w celu u艂atwienia wyprzedzania. Przepisu nie stosuje si臋 w przypadku, o kt贸rym mowa w ust. 12.
12. Kieruj膮cy rowerem mo偶e wyprzedza膰 inne ni偶 rower powoli jad膮ce pojazdy z ich prawej strony
Nie mam poj臋cia, czy jeste艣 trolem czy tylko tak wsiadasz na ludzi nie maj膮c racji? Mo偶e po prostu jeste艣 sko艅czonym idiot膮? W tej sytuacji wed艂ug OBECNEGO prawa rowerzysta nie mia艂 prawa wyprzedza膰 z prawej. Ewidentna wina rowerzysty i koniec pie艣ni. Prawo jest tylko jedno. No i super.
Nie wiem jakim samochodem je藕dzisz (podejrzewam, 偶e 偶adnym). Ale niemo偶liwym jest prawid艂owo zaparkowa膰 jad膮c przy prawym kraw臋偶niku.
Jazda bez trzymanki grozi mandatem. Rower mo偶e wyprzedzi膰 z lewej i prawej strony nawet skr臋caj膮cy pojazd maj膮c przy tym pierwsze艅stwo. Przykro mi, nie ja to wymy艣li艂em.
Og贸lnodost臋pna cz臋艣膰 strony (nie wymagaj膮ca logowania) jest przeznaczona dla os贸b, kt贸re uko艅czy艂y 16 lat.
Niekt贸re podstrony oraz tre艣ci lub ich fragmenty posiadaj膮 dodatkowe oznaczenia klasyfikuj膮ce je jako przeznaczone wy艂膮cznie dla os贸b pe艂noletnich i wymagaj膮ce stosownego potwierdzenia.
Rejestracja, zamieszcznie materia艂贸w oraz komentarzy s膮 przeznaczone wy艂膮cznie dla pe艂noletnich u偶ytkownik贸w strony.
Serwis ma charakter prze艣miewczy, cz臋sto sarkastyczny i ocieraj膮cy si臋 o czarny humor, z tego powodu nie b臋dzie on odpowiedni dla ka偶dego, a opisy material贸w i komentarze do nich nale偶y traktowa膰 z du偶ym dystansem.
Funkcja pobierania film贸w jest dost臋pna w opcji Premium
Us艂uga Premium wspiera nasz serwis oraz daje dodatkowe benefity m.in.:
- ca艂kowite wy艂膮czenie reklam
- mo偶liwo艣膰 pobierania film贸w z poziomu odtwarzacza
- mo偶liwo艣膰 pokolorowania nazwy u偶ytkownika
... i wiele innnych!
Zosta艅 u偶ytkownikiem Premium ju偶 od 4,17 PLN miesi臋cznie*
* przy zakupie konta Premium na 6 miesi臋cy. 6,00 PLN przy zakupie na jeden miesi膮c. * wymaga posiadania zarejestrowanego konta w serwisie