Radiowozy w polskiej policji nie mają wykupionego AC. Czemu? Bo się nie opłaca:
23 000 radiowozów na każdy AC to około 2-2,5tyś (~2 250zł) = 51 750 000zł (51,75 mln zł) nie wiem jak z zniżkami.
I tak około 6tyś aut ma AC koszt 12mln zł-Kto miał auto w leasingu lub na kredyt wie czemu.
Co roku ilość stłuczek z udziałem radiowozów nie przekracza 500 (wliczone są małe zacierki na parkingu oraz poważne uszkodzenia). Nie mogłem znaleźć danych o szkodach całkowitych. Ale załóżmy że te z w/w zdjęć to wypadki z jednego roku i strata Polskiej policji to na moje oko około Miliona złotych. przypominam że płacili byśmy (my bo to z naszych podatków) blisko 52 mln zł. Jeśli się pomyliłem proszę o konstruktywną krytykę.
Cześć z tych zdjęć to efekt tego, że ktoś wjechał w radiowóz, nie policjant w kogoś. Poza tym weźcie pod uwagę, że najczęściej do takich poważnych wypadków dochodzi kiedy policjanci jadą alarmowo (tzn zap🤬lają na sygnałach).
Zdjęcie nr 6 - policjanci zabezpieczali miejsce po dachowaniu samochodu na S3, gdy z dużą prędkością wjechał w ich radiowóz Fiat Ducato. Oszukali przeznaczenie