Czy ja dobrze widz臋, 偶e katol wierz膮cy w bajki robi wyk艂ady o fizyce?![]()
Nie wg艂臋biam si臋 w Twoj膮 wad臋 wzroku, ale osobi艣cie dostrzegam niejednego ateist臋 kt贸ry bardziej od katolik贸w "wierzy" 偶e z kompletnej nico艣ci, zera absolutnego, nie ma atom贸w, kwant贸w nie ma nawet 偶adnej si艂y, energii, nawet czas i przestrze艅 nie istnieje, w jednym momencie powsta艂 sobie 艣wiat zbudowany z materii jaki dzisiaj znamy. Pomimo tego, 偶e fizyka i nauka, na kt贸rej podobno opieraj膮 ca艂膮 t膮 swoj膮 "teori臋" o braku Boga, kategorycznie co艣 takiego wyklucza i uznaje za niemo偶liwe...
Tylko pogratulowa膰 konsekwencji. Najwi臋ksze i naj艣mieszniejsze bajki z Biblii, jak wy to okre艣lacie, maj膮 od tego o wiele wi臋cej sensu.
Ludzie jeszcze d艂ugo si臋 nie dowiedz膮 jak rzeczywi艣cie powsta艂 wszech艣wiat, je偶eli kiedykolwiek do tego dojdzie. A potem min膮 kolejne setki lat, zanim zwyk艂y cz艂owiek zrozumie co do niego m贸wi膮 naukowcy. Jednak fakt, 偶e wiemy jeszcze tak ma艂o, nie pozwala cz艂owiekowi my艣l膮cemu szuka膰 zast臋pczych, wyssanych z palca historyjek.
Wszyscy wiemy po co zosta艂y wymy艣lone religie, dlaczego ludzie czcili s艂o艅ce, pioruny, wiatry i pos膮gi. Wszystko to wynika z niewiedzy i jest bardzo wygodne. Prosty cz艂owiek i tak nie jest w stanie zrozumie膰 osi膮gni臋膰 naukowych sprzed 100 lat.
Ludzie jeszcze d艂ugo si臋 nie dowiedz膮 jak rzeczywi艣cie powsta艂 wszech艣wiat,
Wszyscy wiemy jaka jest jedyna odpowied藕- co艣 musia艂o da膰 ten pierwszy impuls,
Tak si臋 sk艂ada, 偶e ludzie wiedz膮 to od jakich艣 5000 lat
![]()
Czyli 偶eby by膰 chrze艣cijaninem trzeba przestrzega膰 jakich艣 regu艂.
A mnie si臋 wydawa艂o, 偶e chrze艣cija艅stwo w艂a艣nie na tej p艂aszczy藕nie jest doskonalsze. Czyli jednak chrze艣cijanie maja osobny kod post臋powania wzgl臋dem chrze艣cijan i niewiernych?
![]()
Ja wygenerowa艂em ten pierwszy impuls i mam na to dowody, ale nie poka偶臋. Uwierz.
Co prowadzi do pytania sk膮d si臋 wzi臋艂o to co da艂o impuls - co prowadzi do tej samej klasy pytania![]()
Ale to za trudne dla przeci臋tnego teisty. M贸zgi wam si臋 przegrzewaj膮 jak pokrywka od prodi偶a![]()
Niestety nauka nie pozwala wam zrobi膰 tego samego i napisa膰: "materia by艂a od zawsze!!!! 艣wiat by艂 od zawsze!!!".