Pietrushka napisa艂/a:
Jak chce robi膰 dymy o przepisy niech napisze pismo w kt贸rym chce si臋 spotka膰 z prawnikiem danej firmy i om贸wi膰 spos贸b co i jak jest oznakowane. To jest osoba kompetentna kt贸ra odpowie "audytorowi" na jego pytania z zakresu prawa a nie czepia si臋 starych i schorowanych ludzi kt贸rzy napewno maj膮 do艣膰 stresu poza prac膮 na codzie艅, jeszcze przyjdzie taki rzep i na si艂e chodzi i zwraca twoj膮 uwage 偶eby艣 tylko si臋 nim zainteresowa艂 i po艣wi臋ci艂 mu czas.
Nie wiem dlaczego on mia艂by si臋 spotyka膰 z jakimi艣 prawnikami z firmy i omawia膰 z nimi oznakowanie ich obiekt贸w. Przewa偶nie to oznakowanie tam jest, wisi sobie i audytorowi to nie przeszkadza. Na chwil臋 obecn膮 to oznakowanie nie ma jednak mocy prawnej poza terenem firmy. Mog膮 mie膰 zakaz fotografowania i nagrywania d藕wi臋ku, ale dotyczy to tylko i wy艂膮cznie terenu firmy, na kt贸ry audytor nigdy nie wchodzi.
Jeste艣 kolejn膮 osob膮, kt贸ra pr贸buje odwr贸ci膰 kota ogonem. To Ci panowie z ochrony cz臋sto zaczepiaj膮 jego. "Dymy" o przepisy zaczynaj膮 si臋 jedynie, gdy to Ci panowie pr贸buj膮 wymy艣la膰 przepisy, kt贸rych nie ma. Ja rozumiem, 偶e cz臋sto nie ma w tym ich winy, sami cz臋sto m贸wi膮, 偶e szef im kaza艂, dyrekcja kaza艂a, itd. Jestem w stanie zrozumie膰, 偶e tak膮 maj膮 prac臋, wykonuj膮 obowi膮zki i cz臋sto pewnie boj膮 si臋 odm贸wi膰 wykonania jakiego艣 polecenia bo jeszcze strac膮 prac臋. Cz臋sto takie sprawy s膮 za艂atwiane inaczej, uwierz mi, 偶e r贸wnie偶 na filmach jest to pokazane. Je偶eli kto艣 podchodzi i pyta co si臋 dzieje, dostaje odpowied藕, wszyscy si臋 rozchodz膮 i jest ok. Niestety wi臋kszo艣膰 z nich ma podej艣cie bardzo roszczeniowe, pr贸buje m贸wi膰 ludziom co maj膮 robi膰 poza terenem firmy.
Pietrushka napisa艂/a:
Osobi艣cie na miejscu ochroniarza zabra艂bym mu jak najszybciej ca艂y jego sprz臋t bo utrwali艂 tam m贸j wizerunek a ja sobie tego nie 偶ycz臋 w 偶adnej postaci bo mam takie prawo.
Nie masz takiego prawa. Nagrywanie w miejscach publicznych jest dozwolone, r贸wnie偶 wizerunku innych os贸b. Rozpowszechnianie takich nagra艅 to ju偶 inna sprawa.