Wys艂any: 
2013-06-03, 0:30
                                                                                                                , ID: 
2190561
                                                                                                                                                                                 Zg艂o艣

@chupsky
Masz racje, chcia艂em ukaza膰, 偶e 偶adna religia nie jest bez winy, jak znajde chwile obczaje tytu艂y i autor贸w podanych przez ciebie
Ostatnio mia艂em o krucjatach na kierunku dlatego mi sie skojarzy艂o,ja nie oceniam ale co jak co krucjaty by艂y i nie mo偶na powiedzie膰 偶e obesz艂o sie bez ofiar winnych czy niewinnych. Popieram to co zrobili bo mo偶liwe, 偶e juz wtedy islam przej膮艂 by Europe. Ale nie tylko krucjaty by艂y przeciwko muzu艂manom. Co z Krucjata arago艅ska, gdzie papie偶 ro艣ci艂 sobie prawa do ziemi. Dla mnie by艂o to niepotrzebne. Co do stos贸w:
"Kara 艣mierci za herezj臋 pojawi艂a si臋 jeszcze w staro偶ytnym Rzymie. Wkr贸tce po uznaniu chrze艣cija艅stwa za religi臋 panuj膮c膮 zosta艂 wprowadzony przepis, skazuj膮cy przyw贸dc贸w sekty manichejczyk贸w na 艣mier膰 na stosie w 387. Tak偶e  cesarz Teodozjusz uzna艂 herezj臋 za przest臋pstwo r贸wne zdradzie stanu i przewidzia艂 za nie kar臋 艣mierci przez spalenie 偶ywcem. Podobne postanowienia zawiera艂 kodeks Justyniana z 534" Proces Galileusza znam s艂abo i mo偶liwe, 偶e tu te偶 sie myle ale czy Galileusz nie by艂 przypadkiem zwolennikiem heliocentrycznej budowy 艣wiata i teorii Miko艂aja Kopernika.Przez co by艂 ca艂y konflikt z ko艣cio艂em katolickim ??
TO JEST TYLKO MOJE ZDANIE NA TEN TEMAT JE呕ELI CO艢 POKR臉CI艁EM ALBO JESTEM W B艁臉DZIE NIECH KTO艢 CH臉TNIE MNIE POPRAWI. + Nie jestem ateist膮 jestem katolikiem.